Marqués de Murrieta
Son Bordils

Introducció

Mallorca ha estat en la seva llarga història una cruïlla dels pobles, cultures i religions que han conformat la rica "cultura mediterrània"; tal com era d'esperar de la seva situació geogràfica enclavada al mateix centre de la Mediterrània Occidental. Els mallorquins, que coneixien el vi des de la prehistòria, van plantar les seves primeres vinyes coincidint amb l'arribada dels romans i els seus vins van rebre ràpidament elogis importants (PLINIO, 23-79 d. De JC). Hi ha indicis per pensar que el cultiu de la vinya va seguir el seu creixement durant la "era cristiana" i que va seguir conreant, almenys per a raïm de taula, durant la dominació àrab. L'impuls definitiu per al cultiu de la vinya i la producció de vi passa arran de la conquesta de Mallorca per part de les hosts del rei Jaume I d'Aragó en 1229.

La ciutat d'Inca, que procedeix del topònim àrab Ink ^ an, era la major alqueria de Mallorca a l'arribada del Rei. Situada al centre de l'illa, va pertànyer al mateix rei en el repartiment de béns del Llibre del Repartiment. La família Bordils, avui un llinatge desaparegut a Mallorca, va arribar a l'illa coincidint amb l'inici del segle XIV, procedent del poble anomenat Bordils (Girona). Va ser do Bernat de Bordils, fill de Guillem de Bordils que en 1343 havia retut homenatge al rei Pere IV el Cerimoniós en nom de la vila d'Inca al produir-se la pèrdua del regne privatiu de Mallorca, qui va comprar en la dècada de 1360-1370 les primeres terres de vinya al sud-est del terme d'Inca que posteriorment en 1433 el seu fill, don Joan de Bordils i Pont, va ampliar i va agrupar amb el nom de Son Bordils. Avui se sap que, a mitjan segle XV, la finca Son Bordils ja estava dedicada a l'activitat vitivinícola perquè la propietat va ser saquejada durant la revolta forana, obtenint-se en el botí una mica més de 50.000 litres de vi. Anys abans, la família Bordils havia traslladat la seva residència a Palma. Encara que durant gairebé quatre segles els Bordils ostentar importants càrrecs a la ciutat i l'illa, en l'actualitat el cognom és més conegut perquè des del segle XVII van residir a Can Bordils, avui seu de l'Arxiu Municipal de Palma.

Avui se sap que l'època de major esplendor vitivinícola de Son Bordils va ser la segona meitat del segle XIX; igual que va passar a tota l'illa de Mallorca, induïda per les exportacions de vi a França; arrasats les seves vinyes a causa de la plaga de la fil·loxera. En aquesta època, la finca era propietat del senyor Manuel Villalonga i Pérez, regidor de sanitat de l'Ajuntament de Palma durant els anys de la pesta. La seva passió per la vinya i el vi el va portar a convertir Son Bordils, que ja era la major finca del terme, en un dels tres majors productors vitivinícoles d'Inca de l'última meitat del segle XIX. Les seves vinyes van ser arrasats per la fil·loxera a partir de 1891, però amb l'ajuda del seu fill i hereu don Emilio Villalonga i Boneo, replantar bona part d'ells i va reiniciar l'elaboració de vi; que era venut a Palma a Sa Botigueta de Son Bordils de la plaça Santa Eulàlia a principis de segle. Don Emilio va vendre la finca l'any 1922 a don Diumenge Alzina Jaume, que a partir d'aquell moment va veremar les vinyes sembrats amb peu americà per don Manuel i don Emilio Villalonga en l'etapa post-fil·loxèrica.

El 1991, cent anys després que fil·loxera envaís Mallorca, la finca canvia de nou de propietat i es reinicia l'activitat agrícola en els terrenys denominats antigament com Ses Cinquanta Quarteradas de vinya, on s'han replantat, des de l'any 1996 fins aquest any 2000 , un total de 25 Has. de diferents varietats de vinya, tant blanques, com chardonnay, moscatell i premsal, com tintes, cabernet sauvignon, merlot, mantell negre, monastrell, callet i syrah. El 1998, el nou Celler de Son Bordils va elaborar i embotellar els primers vins de la nova etapa vitivinícola de la finca.

Aquesta és la història coneguda de la Finca Son Bordils, dels seus personatges i els seus avatars, de les seves vinyes i els seus vins, i en definitiva de la lluita dels homes i les dones per obtenir el fruit d'aquesta terra des de fa més de cinc segles . De la mateixa terra on avui es produeixen els vins de la marca Són Bordils.