Marqués de Murrieta
Son Bordils

Reformes

El conjunt de cases que formen l'antiga possessió de Son Bordils, afectades fins fa poc per una important degradació, estan sent recuperades pels nous propietaris, Ramon i Pere Coll, després de ser adquirides a la Fundació Alzina. En total l'operació ha inclòs els 2.700 metres quadrats de les cases i altres 230.000 metres dels terrenys on es troben ubicades.

L'Ajuntament d'Inca havia emès una ordre d'execució a l'anterior propietat, fa anys, obligant a la immediata realització de treballs de reforma de les cases per frenar la seva degradació. Ordre que es va fer cas del tot, al·legant la Fundació Alzina que no disposava dels diners necessari per afrontar les obres.

Els actuals propietaris estan duent a terme una primera fase de reforma que com a objectiu complir les prescripcions de l'Ajuntament. Així, en aquests moments s'ha prioritzat l'antic celler de la propietat que, en la seva última reforma podria datar de finals del segle XIX. Aquesta part s'ha netejat completament de vegetació i s'han polit els elements originals. Ara es reconstruirà la teulada per garantir la preservació total. També es farà el mateix amb la teulada de les antigues cases dels senyors.

L'Ajuntament calculava una inversió de 400.000 euros només per la consolidació i preservació de les cases. La nova propietat creu que la inversió inicial serà menor.

La intenció dels propietaris és crear un projecte d'enoturisme a les cases amb visites al celler i altres actuacions, i lligant sempre amb els cellers. Es preveu que en un any la primera fase pugui estar llista. Després arribarà un segon moment per afrontar la restauració de la resta d'elements d'un conjunt catalogat i protegit per part de l'Ajuntament.

L'alcalde, Rafel Torres, per la seva banda explica que "la restauració suposa una doble satisfacció doncs, no només s'està recuperant un element patrimonial de gran valor sinó que, a més, s'està dinamitzant de manera comercial", assegura.